Laboratorium Przyszłości – sprawozdanie I semestr

W pierwszym semestrze roku szkolnego 2023/2024, sprzęt zakupiony w ramach Laboratorium Przyszłości był wykorzystywany w ramach 2 godzin zajęć pozalekcyjnych w tygodniu oraz podczas lekcji przedmiotowych.

Uczniowie bardzo chętnie brali udział w zajęciach kulinarnych, gdzie mogli nabierać kuchennego doświadczenia. Wykorzystywaliśmy do tego sprzęt kuchenny: piekarnik i kuchenka elektryczna, miksery, przyrządy kuchenne, robot kuchenny, fartuchy, gofrownice i tostery, garnki i pozostałe wyposażenie kuchni niezbędne do gotowania i podawania posiłków.

W ramach edukacji informatycznej i technicznej korzystaliśmy z drukarki 3D oraz programu Tinkercad do tworzenia własnych projektów. Wśród nich znalazło się między innymi logo szkoły oraz projekt breloka sprzedawanego podczas kiermaszu ozdób świątecznych. Rozwijaliśmy też swoje umiejętności manualne, korzystając z długopisów 3D oraz przenosiliśmy się w krainę marzeń dzięki okularom VR.  Z obszaru edukacji technicznej nauczyliśmy się używać wiertarko-wkrętarki i młotka. Zbudowaliśmy też karmnik, używając sprzętu do obróbki drewna.

Prężnie rozwijaliśmy też swoje krawieckie i tkackie umiejętności. Projektowaliśmy hafty i przenosiliśmy je na materiał za pomocą hafciarki, próbowaliśmy swoich umiejętności w hafcie krzyżykowym, tworzyliśmy własne materiały przy użyciu krosna tkackiego, poznaliśmy podstawy szydełkowania i uszyliśmy własne poduszki.

Sprzęt zakupiony w ramach Laboratoriów Przyszłości, był również na bieżąco prezentowany podczas warsztatów na imprezach szkolnych: Dzień Ziemniaka, Tygiel Kultur i Smaków, Mikołajki z Robotami.

Bieżącą fotorelację z zajęć można obejrzeć na blogu: https://innowacja-zsp12.blogspot.com/

Izabela Potoczna