“Promocja zdrowia wśród osób pochodzenia romskiego w roku 2021”
“Promocja zdrowia wśród osób pochodzenia romskiego w roku 2021”
zorganizowano z dotacji Programu Integracji społecznej i obywatelskiej Romów w Polsce na lata 2021 – 2030
W ramach realizowanego zadania „Promocja zdrowia wśród osób pochodzenia romskiego w roku 2021, po raz pierwszy odbyły się warsztaty kulinarne – dietetyczne, które prowadziło dwóch wykwalifikowanych pedagogów. Przeprowadzono 15 warsztatów, które zostały podzielone na następujące kategorie: – przygotowanie przykładowych śniadań i przekąsek – 5 warsztatów, – przygotowanie przykładowych obiadów – 5 warsztatów, – przygotowanie przykładowych kolacji – 5 warsztatów. W warsztatach wzięło łącznie udział 46 osób, wśród których było 11 Romów ( 8 kobiet i 3 mężczyzn ). W każdych warsztatach obecnych była przynajmniej trójka uczestników pochodzenia romskiego. Ponadto pracę prowadzącego wspierał asystent edukacji romskiej, zatrudniony w ramach zadania. Na to stanowisko zatrudniliśmy łącznie 3 osoby pochodzenia romskiego, zamiast zaplanowanej 1 osoby. Nie były to długoterminowe umowy, ale wskazują one na to, że społeczność romska w Gliwicach zaczyna powoli dostrzegać korzyści płynące z podjęcia pracy. Podczas warsztatów uczestnicy samodzielnie przygotowywali posiłki pod nadzorem prowadzącego, które później przy wspólnym stole razem spożywali. Oprócz doznań smakowych, poznawali się nawzajem, przez co wzbogaciliśmy swoje zadania o działania integracyjne. Przy pracy prowadzili rozmowy, wymieniali się przepisami i doświadczeniami kulinarnymi. Romowie uchylili rąbka tajemnicy związanej z ich tradycyjną kuchnią, która ze wszech miar dostarcza wielu walorów smakowych, ale jest niesamowicie niezdrowa, ponieważ obciąża serce i wątrobę. Właśnie w celu uświadomienia Romom ich błędów w odżywianiu, w ramach realizowanego zadania, został zatrudniony dietetyk, który uczestniczył w trzech zajęciach. Dietetyk w swojej pracy skupił się na ocenie jakościowej i ilościowej przygotowanych potraw – wskazywał co należy poprawić, co można zamienić, a czego w ogóle pozbyć się z codziennej diety. Wspierał pracę prowadzących zajęcia, posuwając im pomysły na zastąpienie niezdrowych składników na takie, które nie zaszkodzą organizmowi, a jeszcze go wzmocnią. Podczas warsztatów beneficjenci zadania, mogli korzystać z porad naszego dietetyka, zważyć się w celu określenia, czy nadwaga wynika z nadmiaru wody w organiźmie, czy być może jest to zbyt duża zawartość tłuszczu. Osoba dietetyka w tym zadaniu była bardzo ważna, a zarazem ma bardzo trudne zadanie jakim jest zmiana nawyków żywieniowych. Otyłość wśród Romów występuje we wszystkich grupach wiekowych, począwszy od małych dzieci do osób dorosłych. Reasumując, zadanie to ze względu na to, że może wpłynąć na zmianę nawyków żywieniowych, przez co działa prozdrowotnie powinno być kontynuowane w dalszym ciągu.
Magdalena Kwiatkowska